VYŠETRÍME VÁS

Všetky naše vyšetrenia



Neceliakálna gluténová senzitivita (intolerancia na lepok)

Neceliakálna gluténová senzitivita je stav intolerancie, ktorý nie je podmienený dedičnými ani autoimunitnými faktormi do takej miery, ako pri celiakii, ani IgE vyvolanými mechanizmami, ako pri alergii na pšenicu. Okrem gluténu sú ďalšími potenciálnymi vinníkmi tohto syndrómu ďalšie zložky pšenice, raže a jačmeňa. Príznaky sú veľmi podobné ako pri celiakii alebo syndróme dráždivého hrubého čreva – IBS. Obe ochorenia sa môžu vyskytovať aj súčasne. Ťažkosti sa zvyčajne objavujú niekoľko hodín alebo dní po požití lepku, resp. pšenice a môžu sa vyskytnúť aj mimočrevné prejavy. Medzi príznaky patria bolesti brucha spojené s nepríjemným pocitom pálenia v oblasti vstupu do žalúdka, nevoľnosť a zvracanie, nadúvanie, pocit plnosti, znížená činnosť čriev a hnačky, únava, necitlivosť horných a dolných končatín, svalové kŕče a bolesti kĺbov,bolesti hlavy, malátnosť, nadmerná únava a nechutenstvo, dezorientovanosť, problémy s krvných obehom, ekzémy, sčervenanie alebo opúchanie jazyka. Priame diagnostické laboratórne parametre chýbajú, preto pomocou laboratórnej diagnostiky je možné vylúčiť alergiu na lepok a celiakiu.