Potravinové intolerancie

Neznášanlivosť potravín sa môže prejaviť až o niekoľko dní či týždňov po konzumácii a tým sa líši od alergickej reakcie. Preto je veľmi náročné domácim sledovaním zistiť, ktorá potravina spôsobuje problémy. Takto sa môže neznášanlivosť ľahko vyvinúť až do chronického štádia, ak problematickú potravinu konzumujeme opakovane a dlhodobo a progredovať do citlivosti aj na ďalšie potraviny – hovoríme o tzv. kumulatívnom efekte. Medzi typické príznaky patria tie, ktoré sa spájajú so zlým trávením, bolesťou brucha, plynatosťou alebo zápchou. Potom sú však aj také príznaky, ktoré na prvý pohľad nemusia súvisieť s intoleranciou: kožné vyrážky, akné či ekzémy, zadržiavanie tekutín, gynekologické ťažkosti, nádcha a dýchacie ťažkosti, bolesti hlavy, migréna a rôzne zápaly.

Medzi potraviny, ktoré najčastejšie spôsobujú potravinové intolerancie patrí mlieko, vajíčka, obilniny, sója a orechy. Testy potravinových intolerancií zahŕňajú rôzne alergény z každej skupiny, ktoré najčastejšie spôsobujú intoleranciu.

Balíček obsahuje stanovenie

  • 1. a 2. skupinu alergénov (108 alergénov) (PI 1)
  • Alebo 3. a 4. skupinu (108 alergénov) (PI 2)
  • Alebo všetky 4 skupiny súčasne (PI 3)

PI 1
Alergény v skupine č. 1

  • zelenina: artičoka, baklažán, batat, brokolica, celer, cesnak, cibuľa, cuketa, červená kapusta, chren,kapusta, kvaka, mrkva, paprika (sladká), paradajka, pór, rajčina, špargľa, špenát, šalát, oliva, uhorka, zemiak,
  • strukoviny: fazuľa (biela), hrach, kukurica, šošovica, sójový bôb,
  • ovocie: banán, jablko, marhuľa,
  • mäso: bravčové mäso, hovädzie mäso, jahňacie mäso, kuracie mäso, morčacie mäso,
  • vajíčko: slepačie vajce (bielok, žĺtok),
  • koreniny a bylinky: chilli, polníček,
  • obilniny a škrob: jačmeň, lepok, ovos, proso, pšenica, raž, špalda, pohánka, ryža,
  • orechy a semená:  ľan,
  • mliečne produkty:  jogurt, kozie mlieko, kozí syr, kravské mlieko, ovčie mlieko, ovčí syr.

Alergény v skupine č. 2

  • zelenina: cesnak, petržlen,
  • ovocie: ananás, broskyňa, čerešňa, citrón, ďatle, hrozno (modré, biele), grapefruit, hruška, jahoda, kiwi, melón (červený), nektarinka, pomaranč, slivka,
  • koreniny a bylinky: bazalka, horčičné semienko, čierne a biele korenie, muškátový orech, mäta pieporná, rozmarín, oregano, tymián, vanilka, škorica,
  • orechy a semená: kakaové bôby, kešu, kokosový orech, ľan, lieskový orech, mak, mandľa, pistácie, repka olejná, sézam, slnečnicové semeno, vlašský orech,
  • huby: zmes húb – šampióny, hliva ustricová, Shiitake, kuriatko, hríb hnedý,
  • ryby a morské plody:jazyk morský, kreveta, lastúrniky, losos, mečiar obyčajný, rak, sardinky, treska,
  • sladidlá: med,
  • čaj/káva/tanín: káva, čierny čaj,
  • kvasnice: kvasnice (pivovarské, pekárenské).

Cena: 220 EUR

PI 2
Alergény v skupine č. 3

  • zelenina: artičoka, avokádo, batat, cvikla, čínska kapusta, fenikel, kapusta (ružičková, kučeravá, čínska, biela), kaleráb, tekvica, reďkovka, šalotka, vinný list, ľadový šalát, rukola,
  • strukoviny: bôb, cícer, fazuľa (mungo, červená), čakanka,
  • ovocie: ostružina, čučoriedka, brusnice, ríbezle (červené, čierne), figa, egreš, žltý melón,
  • mäso: koza, hus, pštros, králik, kačica, bravčové mäso, hovädzie mäso, jahňacie mäso, prepelica, srnka, kôň, perlička,
  • koreniny a bylinky: sladké drievko, karob, repka olejná,
  • orechy a semená: arašid, kakaové bôby, ľan, lieskový orech, mandľa, vlašský orech,
  • mliečne produkty:  beta-laktoglobulín, kaseín, kefír, maslo, camembert, ementál, domáci syr, mozzarella, spracovaný syr, tvarohový syr.

Alergény v skupine č. 4

  • strukoviny: fazuľa (biela, zelená), hrach, kukurica, šošovica, sójový bôb,
  • zelenina: kapary,
  • ovocie: limeta, liči, mango, papája, granátové jablko, malina, šípka, sladký melón,
  • mäso: bravčové mäso, hovädzie mäso, jahňacie mäso, kuracie mäso, morčacie mäso,  hrozienka,
  • koreniny a bylinky: aníz, bobkový list, kamilky, koriander, kmín, kôpor, zázvor, majoránka, šafrán, šalvia, kajenské korenie, estragon, kari, chmel, mäta, pažitka,
  • orechy a semená: kolový orech, gaštan, makadamový orech, para orech, borový orech,
  • ryby a morské plody: krab, kaviár, morský vlk, sardinka, sleď, kambala, šťuka, ustrica, chobotnica, makrela, homár, pražma kráľovská, úhor, kalmár obyčajný, kapor, treska, kreveta,
  • mliečne produkty:  beta-laktoglobulín, jogurt, kaseín, kozie mlieko, kozí syr, kravské mlieko, ovčie mlieko, ovčí syr, tavený syr,
  • čaj/káva/ostatné: zelený čaj, agar-agar (náhrada želatíny), aloe vera, kypriaci prášok, bodliakový olej.

Cena: 220 EUR

PI 3
1.- 4.skupina
Cena: 440 EUR

PI 4
40 alergénov
Cena: 100 EUR

Odoberaná vzorka Cena
balíka:
220,00 €
Odoberaná vzorka Odobraná
vzorka:
Krv