Vyšetrenia potravinovej intolerancie
Intolerancia alebo neznášanlivosť znamená, že určitú potravinu, ktorú konzumujeme, náš organizmus zle znáša alebo netoleruje. Na rozdiel od potravinovej alergie , ktorá sa objavuje rýchlo, zvyčajne do 2 hodín, potravinová intolerancia sa môže objaviť až za niekoľko dní a ide o problém tráviaceho systému. Na výslednej reakcii organizmu sa podieľajú aj tráviace procesy v tenkom čreve, jeho bakteriálne osídlenie resp. črevná priepustnosť a iné faktory, ktoré vedú k zápalovej reakcii, pretože imunitný systém identifikuje potravinové antigénové štruktúry ako cudzie a začne vytvárať špecifické protilátky triedy IgG. Zvýšená hladina protilátok IgG v teste môže identifikovať tie potraviny, ktoré môžu byť zodpovedné za nežiaduce prejavy. Ak test ukáže vysoké hladiny protilátok na konkrétne potraviny, mali by ste ich odstrániť z jedálnička aspoň na 3 mesiace. S týmito informáciami si môžete nastaviť jedálny lístok tak, aby vám prospieval a neškodil. Po určitej dobe sa zníži sila a výskyt vašich príznakov, ktoré vám intolerancia spôsobovala a postupne budete môcť niektoré potraviny s nízkou intolerančnou hodnotou zaradiť postupne naspäť do jedálnička. Vyšetrenie z krvi je zamerané na alergény nachádzajúcich sa v bežných potravinách, ktoré môžu spôsobiť intoleranciu, a tým neželané klinické prejavy.