Potravinové intolerancie -stanovenie špecifických IgG
Potravinové intolerancie – stanovenie IgG protilátok
Intoleranciou na niektorú z potravín trpí čoraz viac ľudí. Aj keď nejde o priame ohrozenie
života, dokáže nám ho poriadne skomplikovať. Intolerancia alebo neznášanlivosť znamená, že
určitú potravinu, ktorú konzumujeme, náš organizmus zle znáša alebo netoleruje. Na rozdiel
od potravinovej alergie , ktorá sa objavuje rýchlo, zvyčajne do 2 hodín, potravinová
intolerancia sa môže objaviť až za niekoľko dní a ide o problém tráviaceho systému. Na
výslednej reakcii organizmu sa podieľajú aj tráviace procesy v tenkom čreve, jeho bakteriálne
osídlenie resp. črevná priepustnosť a iné faktory, ktoré vedú k zápalovej reakcii, pretože
imunitný systém identifikuje potravinové antigénové štruktúry ako cudzie a začne vytvárať
špecifické protilátky triedy IgG. Akútna zápalová reakcia môže prejsť do chronického zápalu
a ten sa môže prejaviť nielen v gastrointestinálnom trakte, ale i kdekoľvek v tele. Môže ísť o
prejavy kožné (vyrážky, vypadávanie vlasov) neurologické (bolesti hlavy, podobné migréne,
závraty) ORL príznaky (nádcha, svrbenie v krku) srdcovocievne (búšenie srdca, začervenanie
tváre) respiračné (poruchy dýchania) tráviace (nafukovanie, hnačka, zápcha, nešpecifické
bolesti brucha), gynekologické (svrbenie, výtok, menštruačné problémy alebo neplodnosť)
urologické (močové infekcie) a iné príznaky, ktoré sa môžu vzájomne kombinovať, raz sú
vyznačené viac, inokedy menej a môžu sa prejaviť aj o pár dní po konzumácii potraviny,
ktorú človek netoleruje.
Vyšetrenie potravinovej intolerancie IgG realizujeme odberom krvi z lakťovej jamky. Zvýšená
hladina protilátok IgG v teste môže identifikovať tie potraviny, ktoré môžu byť zodpovedné za
nežiaduce prejavy. Ak test ukáže vysoké hladiny protilátok na konkrétne potraviny, mali by ste ich
odstrániť z jedálnička aspoň na 3 mesiace. S týmito informáciami si môžete nastaviť jedálny
lístok tak, aby vám prospieval a neškodil. Po určitej dobe sa zníži sila a výskyt vašich
príznakov, ktoré vám intolerancia spôsobovala a postupne budete môcť niektoré potraviny s
nízkou intolerančnou hodnotou zaradiť postupne naspäť do jedálnička.
Vyšetrenie z krvi je zamerané na alergény nachádzajúcich sa v bežných potravinách,
ktoré môžu spôsobiť intoleranciu, a tým neželané klinické prejavy. K vyšetreniu
potravinovej intolerancie je možné vybrať si zo 4 skupín, v ktorých sú jednotlivé alergény
fixne nakombinované a nie je možné ich medzi skupinami meniť. Každá skupina obsahuje
54 alergénov, pričom možné je vyšetriť aj všetky 4 skupiny, t. j. 216 alergénov.
Alergény v skupine č. 1
zelenina: artičoka, baklažán, batat, brokolica, celer, cesnak, cibuľa, cuketa, červená
kapusta, chren,kapusta, kvaka, mrkva, paprika (sladká), paradajka, pór, rajčina, špargľa,
špenát, šalát, oliva, uhorka, zemiak,
strukoviny: fazuľa (biela), hrach, kukurica, šošovica, sójový bôb,
ovocie: banán, jablko, marhuľa,
mäso: bravčové mäso, hovädzie mäso, jahňacie mäso, kuracie mäso, morčacie mäso,
vajíčko: slepačie vajce (bielok, žĺtok),
koreniny a bylinky: chilli, polníček,
obilniny a škrob: jačmeň, lepok, ovos, proso, pšenica, raž, špalda, pohánka, ryža,
orechy a semená: ľan,
mliečne produkty: jogurt, kozie mlieko, kozí syr, kravské mlieko, ovčie mlieko, ovčí syr.
Alergény v skupine č. 2
zelenina: cesnak, petržlen,
ovocie: ananás, broskyňa, čerešňa, citrón, ďatle, hrozno (modré, biele), grapefruit, hruška,
jahoda, kiwi, melón (červený), nektarinka, pomaranč, slivka,
koreniny a bylinky: bazalka, horčičné semienko, čierne a biele korenie, muškátový orech,
mäta pieporná, rozmarín, oregano, tymián, vanilka, škorica,
orechy a semená: kakaové bôby, kešu, kokosový orech, ľan, lieskový orech, mak,
mandľa, pistácie, repka olejná, sézam, slnečnicové semeno, vlašský orech,
huby: zmes húb – šampióny, hliva ustricová, Shiitake, kuriatko, hríb hnedý,
ryby a morské plody:jazyk morský, kreveta, lastúrniky, losos, mečiar obyčajný, rak,
sardinky, treska,
sladidlá: med,
čaj/káva/tanín: káva, čierny čaj,
kvasnice: kvasnice (pivovarské, pekárenské).
Alergény v skupine č. 3
zelenina: artičoka, avokádo, batat, cvikla, čínska kapusta, fenikel, kapusta (ružičková,
kučeravá, čínska, biela), kaleráb, tekvica, reďkovka, šalotka, vinný list, ľadový šalát, rukola,
strukoviny: bôb, cícer, fazuľa (mungo, červená), čakanka,
ovocie: ostružina, čučoriedka, brusnice, ríbezle (červené, čierne), figa, egreš, žltý melón,
mäso: koza, hus, pštros, králik, kačica, bravčové mäso, hovädzie mäso, jahňacie mäso,
prepelica, srnka, kôň, perlička,
koreniny a bylinky: sladké drievko, karob, repka olejná,
orechy a semená: arašid, kakaové bôby, ľan, lieskový orech, mandľa, vlašský orech,
mliečne produkty: beta-laktoglobulín, kaseín, kefír, maslo, camembert, ementál, domáci
syr, mozzarella, spracovaný syr, tvarohový syr.
Alergény v skupine č. 4
strukoviny: fazuľa (biela, zelená), hrach, kukurica, šošovica, sójový bôb,
zelenina: kapary,
ovocie: limeta, liči, mango, papája, granátové jablko, malina, šípka, sladký melón,
mäso: bravčové mäso, hovädzie mäso, jahňacie mäso, kuracie mäso, morčacie mäso,
hrozienka,
koreniny a bylinky: aníz, bobkový list, kamilky, koriander, kmín, kôpor, zázvor,
majoránka, šafrán, šalvia, kajenské korenie, estragon, kari, chmel, mäta, pažitka,
orechy a semená: kolový orech, gaštan, makadamový orech, para orech, borový orech,
ryby a morské plody: krab, kaviár, morský vlk, sardinka, sleď, kambala, šťuka, ustrica,
chobotnica, makrela, homár, pražma kráľovská, úhor, kalmár obyčajný, kapor, treska, kreveta,
mliečne produkty: beta-laktoglobulín, jogurt, kaseín, kozie mlieko, kozí syr, kravské
mlieko, ovčie mlieko, ovčí syr, tavený syr,
čaj/káva/ostatné: zelený čaj, agar-agar (náhrada želatíny), aloe vera, kypriaci prášok,
bodliakový olej.
vyšetrenia: 110,00 €
vzorka: Krv